Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010



Αγιος Στεφανος - Yeşilköy
Παραθαλασσιο προαστιο της Κωνσταντινουπολης , εκει ειναι και το διεθνες αεροδρομιο Atatürk .
Την ονομασια του την πηρε απο τον Αγ.Στεφανο του οποιου τα οστα μεταφερθηκαν εκει σε ενα εκκλησακι που μετονομαστηκε σε Αγ.Στεφανο .
Ιστορικα το 1203 αποβιβαστηκαν εκει οι σταυροφοροι της Δ΄σταυροφοριας . Επεισης εκει υπεγραφηκε και η συνθηκη μεταξυ Ρωσιας και Οθωμανικης αυτοκρατοριας το 1878 .
Απο τις αρχες του 20 αι.η περιοχη κατοικηθηκε απο Ελληνες ως παραθεριστηκο χωριο , υπαρχουν πολλες εκκλησιες ενα σχολειο αστικο. Το 1926 μετονομαστηκε σε Yeşilyurt ( πρασινο χωριο )

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Συνοικιες της Πολης - Ταταυλα ( kurtulus )

Η συνοικια Ταταυλα δημιουργηθηκε μετα την Αλωση , περιπου τον 16"αι. Οι πρωτοι κατοικοι ηταν ορθ. Χρ. πρωην αιχμαλωτοι του Οθωμανικου στολου . Μετα την κατακτηση της Χιου πολλοι Χιωτες εμποροι αλλα και εργατες εγκατασταθηκαν στην Κων\πολη και περισσοτεροι απο αυτους στα Ταταυλα . Αναφερεται δε οτι ειχε απαγορευτη με Αυτοκρατορικο διαταγμα η μη εγκατασταση αλλοθρησκων στην περιοχη , αλλωστε αυτο μαρτυρα και η ονομασια που ελεγαν οι τουρκοι για τα Ταταυλα <<>> η <<>> .
Η ονομασια Ταταυλα προηλθε απο απο τους σταυλους που υπηρχαν στην περιοχη , ( ταβλα ) σημενη σταυλος , μαζι με το αρθρο τα εμειναν ως τα ταυλα .
Στην περοχη υπαρχει η εκκλησια του Αγ. Δημητριου , ενα νεκροταφειο και ενα αστικο σχολειο το οποιο λειτουργουσε ως το 2004. Το σχολειο κτιστηκε περιπου τον 16"αι. δεν γνωριζουμε ακριβως ποτε , ανακαινιστηκε εκ βαθρων το 1726.
Τα Ταταυλα ηταν γνωστα και για το γλεντι της Καθαρας Δευτερας , το γνωστο Μπακλα χορανι.

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Συνοικιες της Κωνσταντινουπολης - Κοντοσκαλι (Kumkapi)

Το Κοντοσκαλι ειναι μια συνοικια της Πολης που υπηρχε ακομη και πριν την αλωση.Το ονομα της το πηρε απο την μικρη σκαλα (αποβαθρα ) που ηταν στην παραλια της . Οι κατοικοι του ηταν Ρωμιοι και Αρμενιοι.

Το 1478 υπηρχαν 3.151 οικογενειες Ρωμιων. Τους μετεπειτα της αλωσης αιωνες εγκατασταθηκαν Τουρκοφωνοι Χριστιανοι απο την Ανατολη , την Καππαδοκια. Στον 17 αιωνα υπηρχαν 4 εκκλησιες , Αγ. Κυριακη , Αγ. Ελπιδα, Αγ. Νικολαος και Αγ,Ιωαννης επισης εκει ηταν και η Μονη του Μυρελαιου.Το 1660 στην μεγαλη πυρκαγια καηκαν ολες οι εκκλησιες αλλα μονο η Αγ.Κυριακη και η Αγ.Ελπιδα ανοικοδομηθηκαν απο τους κατοικους που ηταν Καππαδοκες Χριστιανοι τουρκοφωνοι , αλλωστε και το κηρυγμα γινοταν στην τουρκικη γλωσσα. Και οι δυο εκκλησιες ειχαν στον περιβολο τους σχολεια . Το 1906 λειτουργουσαν 3 σχολεια: ενα επταταξιο αστικο , ενα επταταξιο παρθεναγωγειο και ενα τριταξιο νηπιαγωγειο.

Το 1937 ενωθηκαν τα σχολεια και λειτουργησε ενα στην Αγ.Κυριακη.Το 1951-52 φοιτουσαν 125 μαθητες .

Το Κοντασκαλι ηταν απο τις πρωτες συνοικιες που συνδεθηκε με το σιδηροδρομικο δικτυο το 1876. Η περιοχη ηταν Ελληνοκρατουμενη εως τα μεσα του 20 αιωνα και γνωστη οπως και σημερα αλλωστε για τις ταβερνες της.

Σαν γνησια Κοντοσκαλιανη χαιρομαι που μοιραζομαι αυτες τις πληροφοριες για μια περιοχη που προυπηρχε της αλωσης.

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010


Το μεγαλυτερο ξυλινο κτηριο της Ευρωπης:

Ορφανοτροφειο Πριγκιπου


Αρχισε να κτιζεται το 1898 για να γινει ξενοδοχειο πολυτελειας , ειχε μηκος 102,5 μ. φαρδος και 35 μ. βαθος . Δεν λειτουργησε διοτι διαπιστωσαν οτι ηταν ασυμφωρο οικονομικα και ετσι αγοραστηκε απο την Ελενη Ζαριφη για να λειτουργησει σαν ορφανοτροφειο .

οταν αρχισαν οι Βαλκανικοι πολεμοι μεταφερθηκαν τα παιδια αλλου και φιλοξενισε προσωρινα προσφυγες . Το 1915 επιταχθηκε απο τους Τουρκους και λειτουργησε ως λυκειο KULELI για 3 χρονια . Το 1916 εμειναν Γερμανοι στρατιωτες και λιγο αργοτερα Ρωσοι προσφυγες . Επαναλειτουργησε σαν ορφανοτροφειο απο το 1918 .