Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Συνοικιες της Κωνσταντινουπολης - Κοντοσκαλι (Kumkapi)

Το Κοντοσκαλι ειναι μια συνοικια της Πολης που υπηρχε ακομη και πριν την αλωση.Το ονομα της το πηρε απο την μικρη σκαλα (αποβαθρα ) που ηταν στην παραλια της . Οι κατοικοι του ηταν Ρωμιοι και Αρμενιοι.

Το 1478 υπηρχαν 3.151 οικογενειες Ρωμιων. Τους μετεπειτα της αλωσης αιωνες εγκατασταθηκαν Τουρκοφωνοι Χριστιανοι απο την Ανατολη , την Καππαδοκια. Στον 17 αιωνα υπηρχαν 4 εκκλησιες , Αγ. Κυριακη , Αγ. Ελπιδα, Αγ. Νικολαος και Αγ,Ιωαννης επισης εκει ηταν και η Μονη του Μυρελαιου.Το 1660 στην μεγαλη πυρκαγια καηκαν ολες οι εκκλησιες αλλα μονο η Αγ.Κυριακη και η Αγ.Ελπιδα ανοικοδομηθηκαν απο τους κατοικους που ηταν Καππαδοκες Χριστιανοι τουρκοφωνοι , αλλωστε και το κηρυγμα γινοταν στην τουρκικη γλωσσα. Και οι δυο εκκλησιες ειχαν στον περιβολο τους σχολεια . Το 1906 λειτουργουσαν 3 σχολεια: ενα επταταξιο αστικο , ενα επταταξιο παρθεναγωγειο και ενα τριταξιο νηπιαγωγειο.

Το 1937 ενωθηκαν τα σχολεια και λειτουργησε ενα στην Αγ.Κυριακη.Το 1951-52 φοιτουσαν 125 μαθητες .

Το Κοντασκαλι ηταν απο τις πρωτες συνοικιες που συνδεθηκε με το σιδηροδρομικο δικτυο το 1876. Η περιοχη ηταν Ελληνοκρατουμενη εως τα μεσα του 20 αιωνα και γνωστη οπως και σημερα αλλωστε για τις ταβερνες της.

Σαν γνησια Κοντοσκαλιανη χαιρομαι που μοιραζομαι αυτες τις πληροφοριες για μια περιοχη που προυπηρχε της αλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου