Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

παραγγελια του Σωτηρη,συνταγη της θειας Σεβω η γιαγια Σεβω HUNKAR BEGENDI

5 μελιτζανες φλασκες
1 κιλο μοσχαρι
1 ποτηρακι μικρο κρασι κοκκινο
3 ντοματες οριμες
1 κρεμμυδι μεγαλο
φυτηνη
αλατι , πιπερι,παπρικα γλυκια
πουμαρο

1 βουτηρο
4 κουταλιες αλευρι
μισο κιλο τυρι regato
1 λιτρο γαλα


Βαζουμε τις μελιτζανες σε ζεστο φουρνο στους 200 β. περιπου για μιση ωρα , οταν μαλακωσουν αρκετα τις βγαζουμε και τις ξεφλουδιζουμε, τισ περναμε απο το multi , οταν γεινουν σαν πουρες τις βαζουμε σε μια ακρη και συνεχιζουμε με το κρεας ( καλο ειναι το κρεας να το φτιαξουμε οσο ψηνονται οι μελιτζανες ) . Κοβουμε το κρεας σε μικρα κομματακια , λιωνουμε την φυτηνη σε κατσαρολα και τσιγαριζουμε το κρεας προσθετουμε το κρεμμυδι να τσιγαριστει λιγο και βαζουμε τις ντοματες που εχουμε τριψει χαμηλονοντας την φωτια μολις αρχισει και τραβαει λιγο το ζουμι της ντοματας προσθετουμε και μισο πακετο πουμαρο , το αφηνουμε να ψηθει . Οταν θα εχουμε ετοιμα και τις μελιτζανες και το κρεας τοτε αρχιζουμε να φτιαχνουμε τη μπεσαμελ. Λιωνουμε το βουτηρο και προσθετουμε το αλευρι ανακατευωντας συνεχια, αν σβολιασει ανακατωνουμε με συρμα αυγου , βαζουμε το γαλα και σιγα σιγα προσθετουμε το τυρι οταν πηξει το βγαζουμε απο τη φωτια και ριχνουμε μεσα τη μελιτζανα , αλατι , πιπερι , παπρικα , θα εχουμε ενα σκουρο χρωμα πουρε. Σερβιρουμε σε ενα μεγαλο μπωλ , βαζουμε τον πουρε και απο πανω ριχνουμε το κρεας με την σαλτσα του.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Μπουρεκακια με Παστουρμα

10 φετες παστυρμα
1 πιπερια
2 ντοματες μετριες
λιγο αλατι
φυλλο

Κοβουμε σε μικρα κομματακια τον παστουρμα ,τριβουμε τις ντοματες ,ψιλοκοβουμε την πιπερια . Ολα μαζι τα βαζουμε σε κατσαρολακι να δεσουν σε σιγανη φωτια στο τελος προσθετουμε και το αλατι. Οταν δεν θα εχει μεινει ζουμι σχεδον καθολου κοβουμε σε μακροστενες λωριδες το φυλλο και ενα ενα τυλιγουμε τα μπουρεκακια. Τιγανιζουμε σε καυτο λαδι σε μετρια φωτια

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΜΑΝΤΙ ΑΠΟ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

Μισο κιλο κιμα
3 μεγαλα κρεμμυδια
αλατι , πιπερι , καυτο κοκκινο πιπερι
1 αυγο
λιγο λαδι

1 κιλο αλευρι
χλιαρο νερο
αλατι

1 γιαουρτι
1 σκορδο
βουτηρο
1 κρεμμυδι

Φτιαχνουμε πρωτα τη ζυμη. Σε μια λεκανη βαζουμε το μισο αλευρι το αλατι ( ενα κουταλακι του γλυκου ) και ριχνουμε το χλιαρο νερο ανακατευοντας συγχρονως , προσθετουμε λιγο λιγο το υπολειπο αλευρι μεχρι η ζυμη να μην κολλαει στα χερια μας . ετοιμαζουμε τον κιμα και τον αφηνουμε στο ψυγειο μεχρι να ανοιξουμε τα φυλλα. Οταν ανοιξουμε τα φυλλα τα κοβουμε σε μικρα τετραγωνακια και μεσα βαζουμε λιγο απο τον κιμα τα κλεινουμε σε τριγωνα και παταμε τις γωνιες για να μην ανοιξουν.Βαζουμε σε κατσαρολα νερο με λιγο αλατι να βρασει, οταν βρασει ριχνουμε μεσα τα μαντι και ανακατευουμε μην κολλησουν περιπου μιση ωρα. Τα σερβιρουμε με γιαουρτι που εχουμε τριψει μεσα το σκορδο και σε ενα μικρο κατσαρολακι λιωνουμε βουτηρο και βαζουμε 1 κρεμμυδι να τσιγαριστει .Βαζουμε πρωτα τα μαντι απο πανω το γιαουρτι και τελος το κρεμμυδι με το βουτηρο πασπαλισμενο με κοκκινο καυτο πιπερι

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ζαμπον ρολο

Μισο κιλο ζαμπον
τεταρτο πιπεριες
μισο κιλο ντοματες
μισο κιλο σαρδελες παστες
μισο κιλο ελιες μαυρες και πρασινες
λαδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοβουμε τις πιπεριες σε λεπτες φετες και τις τσιγαριζουμε με 4 κουταλιες λαδι.τριβουμε τις ντοματες και τις ριχνουμε στις πιπεριες σε δυνατη φωτια για λιγα λεπτα μεχρι να δεση η ντοματα, κατεβαζουμε απο την φωτια προσθετουμε λιγο αλατι και πιπερι, τις ελιες ,τις σαρδελες , τα ανακατωνουμε πολυ καλα και βαζουμε στην ακρη του ζαμπον 1 γεματη κουταλια απο το μιγμα και τυλιγουμε τα ζαμπον σε ρολο, τα τοποθετουμε σε πιατελα που εχουμε βαλει φυλλα μαρουλιου , πανω απο τα τυλιγμενα ζαμπον ριχνουμε ψιλοκομμενο μαιντανο. Τα διατηρουμε στο ψυγειο.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

.
Ντολμαδακια < γιαλαντζι >

μισο κιλο αμπελοφυλλα

2 ποτηρια ρυζι

2 κιλα κρεμμυδια

1,5 ποτηρι λαδι

1 λεμονι

λιγο δυοσμο

αλατι , πιπερι

ελαχιστη ζαχαρη

λιγο ανηθος


Βραζουμε λιγο τα φυλλα , τα σουρωνουμε .Σε μια λεκανιτσα ανακατωνουμε ολα τα υλικα μαζι , αρχιζουμε να γεμιζουμε ενα ενα φυλλο και το τυλιγουμε , με σειρα τα βαζουμε στην κατσαρολα , οταν τελειωσουμε ριχνουμε λιγο λαδι και λιγο νερο , σκεπαζουμε την κατσαρολα με ενα πιατο για να μην διαλιθουν και ανοιξουν τα ντολμαδακια και τα ψηνουμε σε χαμηλη φωτια περιπου 1 ωρα

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Απο τις λιγες απολαυσεις που μας εχουν απομεινει ειναι το φαγητο , εμεις οι Κωνσταντινουπολιτες ξερουμε να απολαμβανουμε ενα ωραιο πιατο , τα καλα πρεπει να τα μοιραζομαστε , ο λογος αυτου του μπλοκ ειναι να μοιραστω με οσους θελουν να μαθουν η να φρεσκαρουν τη μνημη τους με πολιτικες λιχουδιες, αν θελετε να μαθετε η να θυμηθητε μια συνταγη ΕΓΩ ειμαι εδω
Ας φτιαξουμε σημερα κατι ευκολο ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ

Υλικα: ενα τεταρτο κιμα
3 κρεμμυδια
3 μεγαλες ντοματες
1 πουμαρο
1 πιπερια
λιγο μαιντανο
αλατι , πιπερι , κοκκινο πιπερι ,
λιγο λαδι
αραβικες πιτες


Εκτελεση: τριβουμε τισ ντοματες στον τριφτη και βαζουμε ολα τα υλικα μαζι σε ενα μπολ , τα ζυμωνουμε καλα και αφεινουμε τη ζυμη περιπου για μια ωρα στο ψυγειο . Με ενα κουταλι βαζουμε πανω σε καθε μια πιτα περιπου 2 κουταλιες απο τη ζυμη , και σε προθερμασμενο φουρνο τα ψηνουμε γυρω στα 3 λεπτα.Προαιρετικα απο πανω μπορουμε να βαλουμε κρεμμυδι
ψιλοκομμενο και μαιντανο

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΟΤΙ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ
Απο Τριτη θα γραψουμε συνταγες , θα μιλησουμε για θεματα που μας ενδιαφερουν εκτος απο ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλή αρχή





Καλή αρχή
!